228-cam3-overall-03-ip.jpg
 Recognizing the “green” value in renovation vs. new construction, the client, an environmental lawyer, purchased a tired single-family house on a barrier island along the Treasure Coast of Florida.  Located on the narrowest part of the island, the site affords clear views of both the Atlantic Ocean as well as the Intracoastal Waterway.    The program called for a reduction in size and re-envisioning of the original 8,000 sq ft single story home built in 1991.  The new elevations display simplicity in form lacking in the original design.  A dramatic staircase links the single story living level to the garage level below and the roof deck above.  Preserving the existing foundation, the original concrete shell was modified to accept new windows glazed with state of the art insulated impact glass featuring “VIEW” technology that automatically tints itself on demand throughout the day.    The walls are detailed as rain-screens clad with FSC certified wood.  The west facing water feature acts as a cooling tower to supplement the geothermal HVAC system.    These specifications have allowed this project to qualify for LEEDS certification.   

Recognizing the “green” value in renovation vs. new construction, the client, an environmental lawyer, purchased a tired single-family house on a barrier island along the Treasure Coast of Florida.  Located on the narrowest part of the island, the site affords clear views of both the Atlantic Ocean as well as the Intracoastal Waterway.  

The program called for a reduction in size and re-envisioning of the original 8,000 sq ft single story home built in 1991.  The new elevations display simplicity in form lacking in the original design.  A dramatic staircase links the single story living level to the garage level below and the roof deck above.

Preserving the existing foundation, the original concrete shell was modified to accept new windows glazed with state of the art insulated impact glass featuring “VIEW” technology that automatically tints itself on demand throughout the day.  

The walls are detailed as rain-screens clad with FSC certified wood.  The west facing water feature acts as a cooling tower to supplement the geothermal HVAC system.  

These specifications have allowed this project to qualify for LEEDS certification.

 

228-cam5-south-03ip.jpg
228-cam6-interior-04-2.jpg
228-cam2-patio-03-ip.jpg